SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Sunday, June 09, 2019

Bile nam unuke


Konačno svi na okupu
Nekada davno, u neka druga vremena, dok nas nisu rastjerali po svijetu, posjeta unuka bi bila normalna, uobičajena stvar. Danas, za mnoge je to prava dragocjenost, pa tako i za nas jer nam unuke žive hiljadama kilometara daleko. Da bi proveli 15-20 dana zajedno putuje se satima. U ovom slučaju putovalo se autobusom, vozom, pa onda promijenilo dva aviona. Nije bilo lako ali je vrijedilo. Dvadesetak dana je prošlo kao tren. I pamtiće se dugo jer ko zna kada će se ponoviti.

Kad tamo u bašti...
Emina i Suada su došle kod nane i dide na selo u Ameriku i uživale. Ako tome dodamo i Ellu, malog ćuku kćerke Sanje, doživljaj je bio potpun. Trčalo se po kući, bezbroj puta su otvorena i zatvorena ulazna vrata i vrata prema backyardu dok su se pravili krugovi oko kuće, s nanom se sadilo cvijeće i bralo povrće, ganjalo se Ellu koja je hvatala bejzbol lopticu koju su joj bacale a ona trčala oko nas tek toliko daleko da je ne možemo uhvatiti, penjalo se na naše brdašće i spuštalo niz njega jer u njihovoj domovini gotovo da nema brda, napadalo didu i ganjalo po kući i dvorištu, išlo u obližnji park na tobogane, svaki dan ubjeđivalo nanu da im da sladoled, ljubilo auto (manja Suada), kada se išlo u vožnju s mamom i tatom u kafiće i trgovinu, jednom riječju, uživalo se kao što to može uživati unučad u svim krajevima svijeta kada dođu kod nane (bake) i dide.

Slavio se i rođendan, par dana ranije
Unuke su otišle nazad a naša kuća je ostala prazna, bez buke, gužve i galame od ranog jutra pa do trenutka kada su išle spavati. Razmišljam, kako bi bilo lijepo da žive negdje u blizini, da ih možemo vidjeti češće, da ne moramo čekati mjesece i mjesece da se opet poigramo. Ali, rat koji nas je razdvojio, je učinio svoje i malo se tu šta može učiniti. Surova je to stvarnost ali i još jedna potvrda zla koje su nam učinili oni od kojih to nikada nismo očekivali. Pitam se da li su i oni sretni, sada kada i njihovi potomci odlaze trbuhom za kruhom, shvaćajući da se od nacionalizma ne može živjeti iako su mnogi još uvijek ubijeđeni da su ostvarili svoj san, da žive u društvu očišćenom od drugih i drugačijih.

A šta si ti dobila?
Unuke smo vidjeli jučer preko facetime-a. Veselje je bilo obostrano. A starija Emina je odmah po povratku kući rekla da hoće da ide do nane i dide, avionom. Siguran sam da će joj posjeta ostati dugo u sjećanju i da će, kada još malo više odraste, pričati svojim kolegicama o nani i didi negdje tamo u dalekoj Americi.

Kod Tufekčića

Ganja se Ella

Suada

Emina zalijeva cvijeće


2 Comments:

Blogger Saima said...

Još jedan prilog o nama sedamdesetgodisnjacima i vise, i unucima maksimalno osmogodišnjaci i manje. Pisala sam da je najveći zločin došao od onih koji su dobijali naredbe za “ zapisavanje teritorija” , na svim djelovima naše zemlje , protjeravanje starih i iznemogli sa svojih ognjišta. “Bolje su prošli “ oni koje su ubijala, manje patnje i boli kasnije.
Sad dodajem da su zločinci zbog kojih su naši banjalucani bježali sa malom djecom u sve zemlje svijeta budu kažnjeni i zbog ovih situacija. Mnoga naša djeca su se naplatila obezbijedjuju sebi status da mogu formirati i izdržavati svoje porodice
I to je jedna vrsta genocida , ali jedina pravda da su mnogi osudjeni a potomci im u rep. Srpskoj nemaju potomaka. Najbolje se to vidi pred slovenackom ambasadom u BL.
Nagledala sam se prelijepe djece u normalnim državama a “ izmiksanih” sa našim i drugim narodima.
Vaše unuke i cijela porodica ste predivni. Sreća da postoji Skype i da smo u toku sa njihovim odrastanjem.
Nažalost nama vrijeme ističe , ali postojalce fotografije i videa i i uvijek će znati kakve su im bile nane/ bake i dide.
( ja sam povećala Grofovu sliku gdje je Enisa Lojzina , njegova mama i moja Nana) Bila mi je u sjećanju po izjavama i postupcima ali ne i likom.Sad je uvijek kad poželim pogledam i zauvijek mi je likom u glavi)
Svako dobro svim blogerima Saima

Tuesday, 11 June, 2019  
Anonymous Dubravka said...

Neprocjenjiva vrijednost te dvije sedmice, svi zajedno. Ova prva slika je za arhivu, to su cetiri generacije. Tako mi je drago da ste vi Nero i Co nauzivali. I nemojte misliti da je to prekratko vrijeme. Djeca ce se uvijek sjecati baste i jasmina.
I ja sam svoje bake i didu vidjala samo preko ljeta. Sjecam se kako su se radovali gledajuci nas kako rastemo, svaki put kad dodjemo bili smo veci i ozbiljniji.
Mi smo sad jos dalje rasuti poput bisera, biseri se mogu otkotrljati daleko. I nasa djeca su vrijedna svakog postovanja kad su sve to izdrzali i nasli neki smisao zivota. Zato pricajmo price malenima osvemu i svacemu, i kad nam se cini da nas ne slusaju ostace nesto u njihovim glavicama. Makar i za kratko to moze biti za njih smirenje i veselje, jer zivjeti danas je stotinu puta teze nego u doba kad smo mi rodjeni.
Na primjer za moju unuku Maju je interesantna prica da smo mi nekad imali telefone sa zicom i nismo mogli hodati okolo i pricati!!! Onda ona pita je li to istina.
Puno toplih pozdrava cijeloj vasoj familji i svim blogerima
Dubravka

Tuesday, 11 June, 2019  

Post a Comment

<< Home