SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Saturday, December 15, 2012

Humanitarna kafica - finalno vece

Nana Jurisic
Akcija "Humanitarna Kafica" u Pittsburgh-u imala je svoje finale prije par dana. Za one neupucene da napomenem da je to humanitarno okupljanje organizirala Adrijana - Nana Jurisic kako bi se pomoglo BiH emisiji Nasa Realnost, a za koju se zna da se bavi bavi humanitrnim radom.
Co je svaki put pisao prilog o ovom okupljanju, medjutim ovaj put on i Nera su zbog porodocnih razloga bili sprijeceni da prisustvuje pa sam ja odlucio da napisem par rijecio tome kako je bilo.

A bilo je jako lijepo i veselo. Okupili smo se u retoranu kod Medihe. Po mojoj procjeni oko 40-tak gostiju.

Ovaj put je to bilo malo vise od uobicajene kafice a ko je pratio blog zna da su se okupljale zene i uz uobicajenu kaficu i razgovor donirale novac emisiju Nasa Realnost. Kako je ovo bilo finalno vece pozvana je i muska ekipa a i muzika je bila dogovorene pa je sve izgledalo malo veselije.
Trebam reci i da je dolazak glavnog urednika i novinara emisije Drite Hazijar bio posebam dogadjaj ove veceri.


Drita Haziraj
Skupilo se tu raje iz svih dijelova bivse nam domovine. Primijetio sam i ne mali broj Amerikanaca. Neki su dosli sami a neki kao neciji prijatelji. Amerikanci su inace poznati po humanitarnim akcijama, u Americi tih organizacija ima bezbroj a naucili su da u nevelji drugima pomognu. Bili su sa nama te veceri i na kraju su svi ovi dali priloge ovoj humanitarnoj akciji. Hvala im.
Posebna zanimljivost je da je te veceri stimung pravio Amerikanac Justin, svirajuci na harmonici i pjevajuci nase pjesme od sevdalinki pa do slavonskih becara. Justin zna samo poneku nasu rijes ali zato izvrsno svira i izgovara tekstove nasih pjesama tako da je i Drita sa svojim snimateljem bila jako iznenadjena kako on to radi. a nije ni cudo, Justin je svirao dugo godina u orkestru Tamburice pa je tako naucio sve nase pjesme.

Pjevalo se us Justina do kasno iza ponoci. Treba reci da je Justin sve to radio besplatno kao njegov doprinos akciji. Ipak nasa raja kada je u stimungu ne stedi da nagradi pjevaca pa je tako njegova harmonika na kraju bila dobro okicena zelenbacima.
Justin

U kratkom govoru Drita nam je ispricala cilj njihove akcije i sta to oni rade. A rade zaista plemenitu stvar, pomazu svim ljudima Bosne i to onima kojima je ta pomoc i najpotrebnija ne gledajuci ko je ko "po boji koze". Navodila nam je i primjere i zaista su nekima od beznadeznosti zivota pamagali da dodju do bar koliko toliko dostojnog zivota. Pomoci nekome da dodje do posla i skolovati mu djecu je zaista plemenita stvar. Bilo je to sve dirljivo slusati i upravo ta spoznaja da znamo da nekome puno pomazemo a da je on dosao u situaciju u kojoj je tome i najmanje kriv, treba nama svima biti jak razlog da se tim nastavi jer i najmanja donacija ce nekoga bar nakratko usreciti nekoga i biti mu bar malo od pomoci. A Drita nam je rekla da je to sto oni doniraju jako malo koliko toga treba.

Napomenula je da je su otvorili kancelariju u Cikagu i da im je to bilo od pomoci da skupe $500.000 iz Amerike. Najveci donatori su nasa raja koja ima privatne biznise pa je tako bilo i na nasoj veceri kada se skupilo par privatnika iz naseg okruzenja. Na nasoj veceri skupilo se $2000 ne racunajuci priloge privatnika.


Nani upucujemo cestitke za organizaciju i iskreno se nadamo da ce Nana i dalje animirati nasu raju da podrzavaju ovu akciju. A nije to bas lako sve uskladiti, uz dvoje male djece, posao i suzurbani Americni nacin zivota. Ali cini nam ce da Nana nece posustati i ako bude imalo uporna kao njen otac u tome ce sigurno uspjeti. Nanin tata je bio poznati bokser Slavije, Josip Pala. Josip je jednom bio i nas gost a Co je o tome napravio prilog.

Pozdrav blogerima.

Izet

Labels: ,

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Zbog prezauzetosti ovih dana mislila sam citanje ovog clanka ostaviti za poslije, ali kako sam uocila novi potpis nisam odolila. Lijep i svez novi rukopis.
Nada

Sunday, 16 December, 2012  
Blogger co said...

Ovo je tekst na koji sam cekao vise od nedelju dana. Izetu je trebalo citave dvije nedelje da ga 'dobaci' do mene. Ali, bolje ikad nego nikad.

Sunday, 16 December, 2012  
Anonymous Anonymous said...

Gledam ovu lijepu i plemenitu gospodju Jurisic i tek sam sad primjetila da ju zovete Nana. Tako su mene zvali mama i tata kad sam bila mala. Nick Nana sam ponekad upotrebljavala kad sam pisala u skolskom listu Nasa rijec, samo se to tada zvao pseudonim. Nek' se zna da sam bila ljubiteljica nickova i puno prije interneta. He, he he...

Nada

Monday, 17 December, 2012  

Post a Comment

<< Home