SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Sunday, March 12, 2017

Šeftelija zna sama da se brani


Na osnovu Milanovog sjećanja, i što je važno, i fotografija, njemu su se vratili mnogi detalji iz ovog trenutka njegovog života.

I mi iz naše ulice smo pripremali priredbe u dvorištu Bešlagića familije.

Znam da su nam gledaoci bili iz našeg i okolnih komšiluka i prvenstveno naši roditelji.
Ja se ničega, ama baš ničega, ne mogu sjetiti, ni jednog imena učesnika osim samo trijema u dvorištu, koji je bio duž čitavog zida sa susjednom kušom Tahirovića. Trijem je bio podijeljen drvenim stubovima, a pod kao u svim zgradama kojima "daske život znače". Idealno za predstave. Mi djeca smo donosili stolice i postavljali u redove na travnjaku.

Gospodin Milenko je napisao da je baka stanovala u ulici koja je vodila na Šehitluke. To je isti dio grada o kojem pie profesor Filipović.

Danas je gosp. Filipović u svojoj kolumni "Katedra" napisao clanak "Šeftelija zna da se sama brani".  Obzirom da je predivno, šaljem vam u nastavcima taj članak.

Tvrdim da je i prije  rata ovakav komšiluk imao iste karakteristike kao i poslije rata. Dok ne dođoše zabradjene spodobe iz cijele bivše domovine i napraviše bezličan grad.






Pozdrav, Saima

Labels:

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

JADNA BOSNA TAKO DALEKO OD BOGA A TAKO BLIZU HRVATSKE I SRBIJE(Parafraza meksickog kaudilja i generala Porfirija Diaza:"Jadni Meksiko tako daleko od Boga a tako blizu SAD-a")
Necu se vise javljati na ovom blogu jer se stvara nova opasna ZAVJERA protiv Bosne i Bosnjaka od komsija i ljudozderske evropske civilizacije.
Aretej

Tuesday, 14 March, 2017  
Anonymous Anonymous said...

Uvažavam vas stav. Ali živeći u Sarajevu a isto poznavajući stanje u Hrvatskoj i Srbiji, nama običnim ljudima u Sarajevu i pored toga sto je najsiromašnija zemlja je ipak najbolje. To se vidi po turistima koji dolaze sa svih strana i odlaze oduševljeni.
Tudzman, Izetbegović i Milosevic su se fino dogovarali da kad se rasturala Juga, da ce sebi stvoriti drzava i svojoj djeci.sa otprilike 50a- tak bogatih familija.
Danas Miroslav Tudzman sjedi u Saboru samo sto moraju da ga udome, a mnogi od tih bogatih familija " čuče" po zatvorima, Marko Milosevic - ne zna se ni gdje je ni pod kojim imenom zivi, jedino mi Bosanci - ostajemo GLUPI. Babo ostavi sinu pola drzave bez ikakvih sposobnosti i kvaliteta i dan danas vlada,, ali bogate familije se polako hapse. A Dodik nadmudri sve oko sebe i dočepa se drzave i bogatstva na najbrži nacin. S...eba i gradjane i " vrhunske intelektualce" dok si rekao keks.Ali narod nije djaba rekao " ničija nije do zore gorila."
Bosna je jedina zemlja na svijetu koja ima oblik srca. Nas najveci problem sto prema bosanskom narodu, mnogi oko nas osjecaju zavist, a to je najteža ljudska mana.
Pozdrav Saima

Tuesday, 14 March, 2017  

Post a Comment

<< Home