SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Thursday, December 04, 2008

Ovdje mnoge firme imaju svoke sjediste. Najpoznatija je Coca-Cola ciji muzej smo posjetili. Zanimljivo je da je taj najpoznatiji napitak na svijetu slucajno izmislio Dr-farmaceut koji je pokusavao da napravi lijek protiv glavobolje. Tajnu tog recepta znaju samo 3 covjeka Coca-Cole i strogo je cuvana tajna. Mi smo imali priliku da kusamo coca-colu kao i mnoge napitke koji se prodaju po cijelom svijetu i imaju bezbroj razlicitih okusa.

U Atlanti je i centrala CNN-a. Imali smo prilike vidjeti kako se prave vijesti na najpoznatijem TV kanalu. U Atlanti je i najveci akvarij na svijetu, a uvjerili smo se da je zaista impozantan. Cini se da je cijeli morski svijet nasao mjesto u ovom akvariju.

U Atlanti je i sjediste Bank of America, druge banke po velicini u svijetu, bar je bilo tako prije ove financijske krize, dali je tako i danas ko zna. Njhova zgrada se ubraja medju tri najvece u Americi. Mnogi poznati svjetski arhitekti su se isprobali ovdje pa je bilo pravo zadovoljstvo gledati njihova djela uokvirena u arhiktektonskim umjetninama.

U Atlanti je rodjen i studirao Martin Luther King. Tu je poceo svoju borbu za crnacka prava. Na njegovom spomeniku su uklesane rijeci njegovog sna:” Napokon slobodan, napokon slobodan, Hvala Bogu svevisnjem da sam napokon slobodan”. Ta njegova borba, koja mu je dosla glave, krunisana je pobjedom Obame prvog crnog americkog predsjednika. Sa ove posjete pripremila sam nekoliko slika na kojima se ovo sto sam napisala moze i vidjeti. Puno pozdrava svim blogerima.

Jasna

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home