SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Saturday, December 06, 2014

Holandija, lijepa Holandija

Gradić je pun cvijeća iako je kraj oktobra
Ovogodišnji boravak u Holandiji je bio poseban. Snaha je imala deset dana ferija i svaki dan smo sa starim i novim unukom obilazili manja mjesta u okolini Haga. Amsterdam, Roterdam i Hag su predjeni uzduž i poprijeko, tako da vise ne postoji interes za ponovno razgledanje.


Drugi dan boravka je bila subota. Odlazak u Leiden, kolima za 40-tak minuta i posjeta Sajmu na otvorenom koji se održava svake subote. Ogroman broj malih tezgica sa svim mogućim proizvodima holandskog vrijednog naroda.
Razne vrste hrane i proizvoda od mlijeka, meda, jabuka, mesa , brašna, čokolade itd. Dječjih igracaka radjenih ručno od drveta, od kojih svaki sluzi i kao obrazovni predmet,


Starih tvrdjava,  mostova, kuca u bojama koje mene uvijek podsjećaju na "Lego kockice"


Veliki trgovi na nekoliko mjesta
Sistem je takav da se u svemu osjeca red. Ljudi rade  pet dana u nedelju a onda vikendom uzivaju u plodovima svog rada. Sve slasticarne, kafići, restorančići sa raznim specijalitetima iz cijelog svijeta su prepuni i tesko je naci slobodno mjesto. I pored tolike gužve sve funkcionise besprijekorno. Mene najvise odusevljava kultura odlaganja otpada. Sve kante su pune, nista okolo a i najmanja djeca se vide kako ubacuju svoje papiriće poslije korištenja raznih vrsta slatkiša. Ja sam mozda "malo udarena" ali meni to uvijek i svugdje upada u oci.


Hocemo li mi ikada na Balkanu dočekati da ovakav sistem dozivi bilo koja generacija.


U prilogu saljem nekoliko slika.


Pozdrav Saima

Malih mostića na sve strane

Poznati holandski sirevi, svi ukusni, teško se odlučiti

I najmanji detalji su osmišljeni. Kip koji pokazuje
da ste na početku svih štandova na sajmu

Labels: ,

1 Comments:

Blogger co said...

U Leidenu sam proveo par dana tokom posjete Nizozemskoj i napravio stotinjak fotografija. Prilog nikako da dođe na red jer sada imam drugih tema. A da je grad lijep i interesantan, u to nema sumnje.

Wednesday, 10 December, 2014  

Post a Comment

<< Home