SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Thursday, July 04, 2019

Holandija - WBBG


Poslije duže vremena ponovo se javljam s malim prilogom. Napisao sam jedan mali prilog o Sandrovom odlasku i boravku u Sarajevu, ispred grupe WBBG. Ova priča je trebala izaći prije prethodne ali ....ali.  Radi preseljenja u drugo mjesto, svih obaveza oko toga i nesreće koja je zadesila moju suprugu Branu (pala je iz kolica, slomila kuk, operisana, ugradjen joj je vještački, revalidacija je prošla i konačno je kući od sredine marta),  još nisam ‘’pronašao vrijeme za sebe’’, da čitam i pišem ono što mi čini zadovoljstvo. Mislim da je svima nama pomalo ‘’teško’’ pisati o vlastitoj djeci, pa ću probati da napravim samo jedan mali hronološki pregled aktivnosti svoga mladjega sina (Sandro).

Otprilike nešto više od prije  2,5 godine Sandro na Univerzitetu i u Amsterdamu upoznaje društvo koje je kao i on porijeklom iz ex-Juge. Većina je rodjena ovdje. Jedan broj njih je bio učlanjen u organizaciju Platforma mladih za BiH NEBO. On im se pridružuje. Postaje i član rukovodstva Platforme NEBO. S jednim od članova ima poseban kontakt ili kako bi rekli ‘’klik’’, student gradjevine Sanir Pašalić . Slažu se u svemu. Pošto su njih dvojica željeli mnogo  više i smatrali da se štošta može uraditi na relaciji Holandija i BiH ili obratno, u ljeto 2018 odlučuju da osnuju firmu Western Balkans Business Groep, što i realizuju u oktobru 2018. Naravno prije toga su uradjena razna  “istraživanja” i izrada zakonsko-pravnih dokumenata.

Rad grupe se intenzivira od prošle godine. Ostvareni su kontakti sa svim Ambasadama zemalja bivše ex-Juge uključujući i Albaniju. Gledajući “sa strane” i ne poznajući sve detalje ne mogu prognozirati daljnji rad, ali poznajući naše prostore i problematiku, neće biti lako. U svakom slučaju kako Sandru tako i čitavoj grupi želim sve najbolje, s nadom da se što prije poprave “klimatski uslovi” na brdovitom Balkanu!

Sandro Slijepčević

Sanir Pašalić

Teodora Simović

Dado Dizdar

Grupa je pojačana i sa spoljnim saradnicima, Teodorom Simović koja je studirala Politologiju a master završava sa žurnalistikom i Dadom Dizdarom, IT specijalistom.

Prilažem i par slika gdje se vide ti mladi ljudi na različitim mjestima po zemljama Beneluxa. Pošto “uvezivanje” i saradnja WBBG-e s ostalim grupama po Evropi (i svijetu) je u toku, želim im mnogo sreće !!

Svima želim sve najbolje uz DOBRO ZDRAVLJE !!!!!! Pozdravi iz pretople Holandije, juni 2019 godine

Sega

P.S. 

Ovaj dodatak pravim pošto sam se vidjeo sa Sandrom na proslavi rodjendana njegovog brata Davora. U posljednoj sedmici juna desilo se par stvari radi kojih sam bio nekako posebno sretan i zadovoljan, konačno smo Brana i ja ‘’dostigli cilj”.  Naime, po povratku iz Sarajeva Sandro je okončao studij  (25-06) a u proceduri je imao 3 solicitacije za posao. U petak (28-06) nas je nazvao da nam saopšti da je primljen u jednu manju (privatnu) firmu u Utrechtu i da počinje raditi od 1-og septembra. Naravno ….. bili smo presretni !!

Što se tiče Sarajeva, obavljenih kontakata i razgovora, misli i nada se da ce sve ići dalje po njihovom ‘’zacrtanom” planu.  Tačnije, nastavili su poslije-Sarajevske kontakte sa ISTOMIŠLJENICIMA iz Danske, Irske, Engleske, Švicarske (zasada, još nekoliko pregovora je u toku)  tako da je već u toku priprema da svi zajedno rade ….. pod  “jednim krovom” a to je WBBG (Western Balkans Business Group). Sanir i Sandro kažu da bi bili najsretniji da firma dobije maksimalno šarolik internacionalni karakter (preko Evrope ….. do Australije ….do Kanade). Zahvaljujući digitalnoj tehnici, za rad i kontakte ne bi bilo problema.  Naziv firme se ne bi mijenjao (WBBG) a i sjedište firme bi ostalo u Holandiji radi blizine Brisela. Strateška izrada PLANA nastupa prema Balkanu je u izradi … !

Sandro se smješka i kaže mi …….. “ stari moj, ako niko ništa ne radi neće se ništa ni desiti, a ako se nešto radi, možda se nešto i desi ?!” Šta da kažem ....... sine sa srećom, pazi na sebe i neka te služi zdravlje !!!!!!

Još jednom POZDRAV SVIMA !!!!!!!!

Sandro 2018 u Amsterdamu s investitorom

WBBG 2019 ' Dado, Teodora, Sanir i Sandro

Prvi partner WBBG-a, TransArt

WBBG u Zwolle, januar 2019

WBBG sa Julian Buijzen

Sandro u ambasadi BiH, juni 2018

Sandro i Teodora u ambasadi Srbije, april 2019

Sarajevo Business Forum, april 2019

Sanir - Sarajevo Business Forum, april 2019

WBBG - Brussel, mart 2019

Brussel, mart 2019

Brussel, razgovori o Balkanu, mart 2019

Den Haag , razgovori s ambasadorima zemalja bivše Jugoslavije, mart 2019

Sandro u Sarajevu, april 2019

Dva nova spoljna saradnika, Irfan Kukić i Nikola Lero


Labels: ,

2 Comments:

Blogger Saima said...

Čestitke Šegi i Brani na i ovom uspješnom mladom čovjeku. . Milina je bilo gledati Slike i ljude u njegovom okruženju
Deviza “ Da ako nešto ne pokušaš da uradiš nećeš znati da li si uspio “ nas je držala svo vrijeme u odbrani Sarajeva. Ovde mnogo njegovih školovani vršnjaka žive od roditeljskih primanja, pogotovo ako nisu podobni vladajućim.
Pozdrav Saima

Sunday, 07 July, 2019  
Anonymous Dubravka said...

Dragi Sega
kako su ta djeca pametna i lijepa. Hrabri i spremni da se suoce sa problemima. Ova Sandrova slika u krupnom planu me bas rasplakala. Tolike nevolje u Banjaluci i poslije odlazak u nepoznato, sve na kraju prodje. Sad su stigla djeca da pokazu sta "imaju u svojoj korpi". Zadnji put kad sam vidjela Sandra imao je desetak godina i objasnajavo mi na cetiri ili pet jezika kako se kaze sok od jabuke i jos neke druge stvari. Bila sam impresionirana i o tome cesto pricala ovdje u Quebec-u gdje se boje da ce francuski jezik nestati. Vjerovatno se ovdje na blogu ponavljam, to cete mi oprostiti. Za ove lijepe trenutke, roditelji mogu skloniti negdje daleko sva ona ruzna sjecanja i nedace u zivotu.
Puno toplih pozdrava od Dubravke

Tuesday, 09 July, 2019  

Post a Comment

<< Home