SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Monday, June 16, 2014

Idemo naši

"Pripreme" kod nas u backyardu
Dočekali smo i taj dan: nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je odigrala prvu utakmicu na svjetskom prvenstvu. I to sa Argentinom, koju sam prije početka prvenstva smatrao jednim od najvećih kandidata za prvaka svijeta.

Strepio sam od same utakmice, od početničkih grešaka koje su u ovakvim situacijama gotovo redovita pojava, i kada smo već u trećoj minuti nesretno zabili sami sebi gol, mislio sam da nas čeka katastrofa. Međutim, prevario sam se. Naši igrači su ostali mirni, nije bilo panike kao što se to moglo primijetiti kod Hrvata u utakmici protiv Brazila, i svakom minutom su igrali sve bolje i bolje. Bila je to igra dobro uštimanog tima koji je svijetu pokazao da će se o njima još ćuti. Mesi nam je (a ko bi drugi) uskratio nadanja u pobjedu ali častan poraz nas ne smije razočarati. Bosna je igrala odlično, po mom mišljenju mnogo bolje nego Hrvatska (koja je, istina, pokradena skandaloznim odlukama sudije) i uz malo sreće bi je trebali gledati u drugom krugu.

Naša raja se zagrijava
Za razliku od sramotnih izvještaja iz Banjaluke u kojoj većina ne samo da ne navija za Bosnu, nego iz zavisti navijaju za njene protivnike, ovdje kod nas se ovo malo naše raje organiziralo i pratilo utakmicu u jednom manjem sportskog baru u blizini naše kuće. I naša ekipa, sastavljena od Tufekčića, Porića i Komljenovića se pridružila. Mjesto sastanka: naš backayard. Popodnevna kava i krempita pa onda pravac mjesto okupljanja. A tamo, ludnica. Omanja prostorija na spratu već gotovo puna. Dosta mlade raje. Bosanske zastave, dresovi... I dosta piva i hamburgera. Iako nas je autogol šokirao, nije nam pokvario štimung. Svaki dobar potez naših igrača je pozdravljan burnim navijanjem a gol Ibiševića, tog momka koji je jedva izvukao živu glavu iz svoj mjesta u istočnoj Bosni da bi svoju karijeru započeo u St. Louis-u, je uzrokovao erupciju oduševljenja. Utakmicu smo izgubili ali se nismo osramotili. Čak što više. Pokazali smo svijetu da se na onim našim krajevima još uvijek igra izvanredan nogomet, da smo zemlja kojoj ne nedostaje talenata svih vrsta i da nam ni mržnja ni pakost ne mogu nauditi.

Vratili smo se kući oko devet uveče zadovoljni što nam je vikend prošao u lijepim događajima, čemu je doprinijelo i preksrano vrijeme.


A da se sve ne završi samo na priči, evo i par slika.

Glavni navijači: Jasna i dida Dane

Nino Pavković, sin Asije i Zorana


Ekipa za našim stolom

Aida Habul

Nera, Co, Aida iz Sarajeva i Jasna

I klopa je tu
A evo i malo atmosfere nakon našeg gola.


Labels: ,

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Brazilijanac Marcelo ce navijati za Bosnu:

sportssport.ba/bh fudbal/marcelo-adnet-navija-za-zmajeve-za-bosnom-tugujem/133145

PS:Naprijed Zmajevi!I rukometasi Bosne ce igrati na Svjetskom prvenstvu!Kada je cuo za ovu vijest,Vozd iz BLuke mozda je razbio TV kao sto je nekada Hazjajin Staljin razbio radio...
Babo iz Amerike

Monday, 16 June, 2014  
Anonymous sega said...

Bravo Ameri....pardon Bosancerosi,
pravi ste i da imam malo vise love sve bih vas poslao u Brazil.
Iako je Babo spomenuo rukometase, spominjem ih i ja jos jednom i svaka im cast posto su izbacili Island i BH rukomet momalo staje na noge a nadam se da ce biti jos bolji. Gdje bi nam bio kraj kada nebi bilo budala i kretena, znate na koga mislim. Mnogo pozdrava iz Holandije !!
Sega

Monday, 16 June, 2014  

Post a Comment

<< Home