SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Saturday, December 13, 2014

A gdje smo tu mi?

Ogromni park u centru Haga u kojem je sve od drveta
i poneki šarafčić od metala
U očekivanju nekih komentara tvog doživljaja našeg grada skoro svaki dan sam razmišljala koliko se toga može napisati o ovoj temi. O tvojim emocijama, snažnim, svježim kao da su se ti svi događaji dešavali juče, o susretima sa ljudima koji pune baterije. O ljubavi prema "onom" našem gradu koji je u bivšoj domovini bio visoko na rang listi koja je ocjenjivala gradove.

Prekrasni hotel Holiday Inn u Hagu
Nedavno sam pričala u jednom mlađeg društvu o tome. Komentar je većinom bio: " to je zato što ste tad bili mladi". Onda se pođoše oblačiti za izlazak iz kafića. Na svima iste jakne. One plastične iz napuhanih djelova sa stisnutim kaisševima oko struka. Frizure iste. Tjesne helanke i visoke pete. Sve potsjeća na naslagane tetrapak proizvode na policama trgovina za koje ne znaš ništa o sadržaju unutra.
Svaki čas nekom zvoni mobitel i pored veće grupe stalno je izdvajanje u tiši dio kafića. Svaki razgovor je podugo trajao, i onda sam razmisljala kad ostare o čemu će oni to moći pričati kad su bili mladi. Ne vjerujem da će sa sjećati ni imena kafića u kojima su do besvjesti boravili.
Onda im ja to sve kažem i odlazim razmišljajući o našoj mladosti i o svemu što Milan piše.

Posjeta muzeju starih automobila u Hagu
Sjetim se vađenja štitova za divne modele  iz njemačkog časopisa " Burda" i kolektivnog šivanja modela. Neko je vadio šniteve na novinski papir,  neko krojio, neko rezao, a neko šio na staroj "singerici". To je bila tadašnja "mala privreda" a sve udruženo i sve skromno i besplatno.
A onda igranke u Domu kulture gdje se to sve vidjelo na djevojkama od kojih je svaka imala svoju posebnost.

Ulaz u muzej
Onda se sjećam i drugova i drugarica  iz Tehničke skole. Bilo je dosta učenika koji su stanovali u đačkim domovima. Meni, a mislim i drugima koji smo živjeli u gradu  u svojim kućama i sa roditeljima, nije  bilo poznato kakav je to život bio. Daleko od roditelja, skromno, muški u tim godinama uvijek gladni. Nisam razmišljala ni odakle su. Bili smo samo dobri drugari. Poslije se saznavala mjesto rođenja odakle su dolazili. 

Ja se najradije sjećam Majkić Milorada i Vučić Slobodana. Upamtila sam da je prvi bio iz Majkić Japre kod Sanskog mosta, a Vučić od Kotor Varoši. Svaki susret na godišnjicama mature oni su me oduševljavali. Jedan je otišao u Sloveniju a drugi u Hrvatsku. Kad god bi se pojavili meni su izgledali kao da dolaze iz Monte Karla. Uspješni . Dotjerani . Gospodskih manira. Pametnim i poštenim ljudima odraslim uz poštene i vrijedne roditelje , naučenim da poštuju ljude nigdje nije tijesno.

Unutrašnjost muzeja napravljena kao  holandski trg
u mnogim gradovima i gradićima
A onda gledam grafit za Gavrila Principa u Banja Luci i mislim koliko je onih koji o njemu i vremenu u kojem je živio nemaju pojma. Znaju samo da je to nesto dobro za "vitalne interese Srpskog naroda" koji većinom živi u jadu i bjedi. Milan ove sve priloge piše s puno emocija, realno istinito i sto je najvažnije dokumentuje fotografijama. Tako je pisao i o svojim teškoćama i teškom preživljavanju nakon izgona iz Banjaluke, od ljudi s kojima je sve djelio.  I u firmi i komšiluku. Isto ovako emotivno istinito i doživljeno. A napada i na njega i na blog ogroman broj. Epiteti nevjerovatni, "blog otrovan, nacionalista itd, itd."

Prvi automobil na svijetu
Javila mi se Ivančica Rauš iz Italije i ona rastužena i ujedno oduševljena tekstovima. Sat smo pričale o njenim uspomen iz Rudi Čajevca, o smrti njenog oca našeg razrednika prof. Rauša. Njegovoj bolesti i smrti zbog tuge i odlaska njegovog sina i unuka u Ameriku.

Onda se sjetim života moga sina u Holandiji. Sve je podređeno radu, redu i disciplini. Svi oni koji to poštuju i uklapaju se u ta pravila, vrijedni i pametni, imaju mogućnost da uživaju u raznoraznim aktivnostima dostupna svima. Od skromnih dostupnih mnogima do ekskluzivnih dostupnih različitim slojevima i interesima.

Upoređujuci neke slike iz Holandije  sa ovim uništenjima, nekad objekata evropskog dometa kako reče Nataša, na Milanovim fotografijama,  šaljem ih sa pitanjem iz naslova ovog priloga.

Pozdrav Saima

Stari poštanski automobil iz 1912. godine


Ulaz 20 Eura ali svaki cent je opravdan.
U cijenu uračunat i kapućino s divnim čokoladnim keksima

Ja ne bih bila ja kad ne bi cvijeće bilo na kraju

U centru muzeja pravi mali grad sa svim sadržajima
tako da je boravak od šest sati sa bebom
od četiri mjeseca bio potpuno moguć



Automobil Indijskog maharadže

Labels:

3 Comments:

Anonymous Nada said...

Draga Saima
Nemoj biti tako stroga prema mladima. Sjeti se nas koji smo stasali u vrijeme kad se zemlja polako otvarala prema zapadu, kad je rock kao pokret i kao glazba bio nocna mora za drustvo i nase roditelje, a nama otvarao putove slobode i drukcijeg zivota. Podjednako sokantno je bilo i za roditelje gradjane, kao i za one koji su tek bilina putu da to postanu. Sada smo mi oni koji ne razumiju, ali vjeruj i ovi mladi ce jednom imati svoje lijepe uspomene. Meni je naj vise zao nasih mladih koji su u ratno vrijeme bili negdje 18, 20-godisnjaci i bili istjerivani, ili su bjezali, ili su zarobljeni u gradu stradavali od granata i snajpera. Oni su , i kad su prezivjeli, zauvjek ostali bez svojih ludih godina.
Ne znam Saima sta te to tako uzdrmalo vezano za blog i Coa, ali ako je istina to sto kazes, onda je pred njima jos dug put.
Lijepi pozdrav i pusa tvojim malenima.

Saturday, 13 December, 2014  
Anonymous Nada said...

Draga Saima
Spominjuci svoje skolske drugove navela si me da se i ja prisjetim nekih crtica iz tog vremena.
Nas skolski radio je jedno vrijeme imao ambiciju da osim pustanja muzike pod velikim odmorom, obavijesti vaznih za funkcionirane skolskog zivota, te vijesti iz skolskog sportskog zivota, sve to zacini i s malo kulture. Tada smo svi isli u kazaliste i svi smo znali tko je Ziza Mazar, primadona banjaluckog glumista. Miroslav, Ivancicin brat, i ja bili smo odredjeni da napravimo intervju sa Zizom, on kao snimatelj, a ja kao " novinarka ". Mladalacka drskost, sta li,uglavnom ja, balavica iz drugog razreda AG odsjeka usla sam u to bez imalo treme. Na kraju me i Ziza pohvalila rekavsi da sam vrlo profesionalno obavila intervju. Miroslav mi je svjedok.

Slijedi nastavak.

Sunday, 14 December, 2014  
Anonymous Nada said...

Domci
Gimnazija i Tehnicka skola, kao palace Sajo, rame uz rame, gledajuci u istom smijeru, ispod oka su budno motrile sta ona druga radi. Oni su nas zvali seljacima, ali nam bili zavidni na sportskim i muzickim uspjesima, a mi smo njma zavidili na renomeu koji su uzivali u gradu.
U to vrijeme AG odsjek Tehnicke skole u BL sigurno nije bio mjesto gdje su zavrsavali neuspjesni iz drugih gradova. Naprotiv, neuspjesni, a uporni da nastave u istom smijeru, odlazili su u druge gradove po diplomu. Tuzla je u to vrijeme bila meka za takve.
Zato je bilo vrlo neobicno sto su se medju domcima iz naseg razreda nasli Dudo i Saco ( S kao Sibenik ). Dudo je bio najlepsi decko u razredu, visok, vitak, krasnih plavih ociju, uz to skroman, ugladjenog ponasanja. Iako pravi Zagrebcanin, a i jedan od nasih profesora bio je njegov ujak, nicim se nije hto izdvajati iz razreda. U stvari, bio je i previse skroman. Poznanstvo s njim pokazalo se dragocjenim u ratnim godinama.
Saco iz Apatina bio mu je susta suprotnost. Visok, korpulentan, zgodan, pomalo cinik, frajerskog ponasanja, doimao se starijim od nas. Bio je jako dobro prihvacen, narocito medju curama. Dodatni plus mu je bio i to sto je bio izvrstan plesac, a pokazivao je to za vrijeme velikih odmora kad je Miroslav pustao muziku preko zvucnika. Nakon jedne godine ( skolske ) vratio se u Apatin.
Puno godina poslije pokazalo se da smo medju domcima imali " pravi biser ". Otisao je za Sacom u Apatin. Zvao se Radoslav Brdjanin.
Iz tog razreda u BL i danas zive Vera ( Jelic ) Vukovic, Olgica ( Petkovic ) Softic, Vojislav Subotic, Momcilo Kovacevic, Pero Panic, Ismet Mravac, pa neka me demantiraju ako sam nesto krivo napisala.

Sunday, 14 December, 2014  

Post a Comment

<< Home