SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Saturday, July 27, 2019

Pretražujući Internet


Pretražujući Internet u namjeri da provjerim redoslijed događanja u Jugoslaviji prije i tokom ovog zadnjeg rata, naletih na arhivu banjalučkog Glasa. Posebno su me zanimali događaji vezani za osnivanje banjalučkog ogranka Srpske Demokratske Stranke kada su mnogi direktori, rukovodioci i viđenije ličnosti Rudi Čajaveca srpske nacionalnosti preko noći, tajno, hinjski, promijenili dresove. One, komunističke partije, boja bratstva i jedinstva, gdje su uglavnom igrali u prvoj postavi (više je to bilo statiranje njego igra), zamijenili su dresovima SDS-a,  s nacionalističkim obilježjima, praveći se naivnim, kao da je to najnormalnija stvar na svijetu. I u novoj ekipi su bili u prvoj postavi, ali su sada igrali žestoko, s puno žara, a za to svoje angažiranje su bili nagrađeni napredovanjem na rukovodećim mjestima u fabrici ili direktorskim foteljama u drugim banjalučkim preduzećima.  

Traženu informaciju nisam našao jer prvi arhivirani broj iz tog vremena nosi datum 31. decembar 1991. Navedeni osnivački skup se desio mnogo ranije, a informaciju o osnivanju sam pročitao upravu u Glasu, šokiran saznanjem da su mi radne kolege s kojima sam svaki dan sjedio i rasravljao o političkoj situaciji u državi, osnivači SDS-a. Bez obzira na tu činjenicu, prelistao sam izdanje od prve do zadnje stranice da se prisjetim tog vremena kada su mediji širili mržnju među narodom, radeći prema direkcijama upravo onih koji su promijenili dresove.

Na moje veliko iznenađenje, na stranici s oglasima, naletih na oglas firme Ident koju sam, zajedno s poslovnim partnerom, osnovao početkom iste godine. Dolaskom Ante Markovića na čelo vlade bivše domovine, i s promjenama koje je ta vlada donijela, odlučio sam da napustim odličan posao u Profesionali (bio sam rukovodilac odjeljenja koje sam osmislio, i uz pomoć tadašnjeg direktora OOUR-a TU Nikole Drče, opremio i formirao, imao odličnu plaću) i bacim se u vode privatluka.

Bila su to dosta zanimljiva i dinamična vremena, kada su, i pored nestabilne političke situacije u zamlji uzrokovane pojavom Slobodana Miloševića, dovela do velikih promjena u gradu. Svakodnevno su nicale nove trgovine, restorani, obrti, firme, u gradu se osjećala pozivitivna atmosfera, sve više pojedinaca se odlučivalo za privatluk, dajući nadu da će država izići iz ekonomske krize u koju je zapala i da će taj entuzijazam uticati da se probuđene aveti nacionalizma smire, da tenzije popuste, da se ponovo počne pričati o nekim drugim stvarima a ne o politici.

Na slijedećoj stranici ugledah i oglas firme Adria Impex koja je bila jedna od prvih korisnika usluga firme Ident. Pored računarske opreme koju sam im prodao, za njih sam razvio program za izradu kalkulacija, prodaju robe na veliko, te vođenja skladišta robe. Sve tri aplikacije su koristile istu bazu podataka a pri njhovom razvoju sam iskoristio znanje i iskustvo stečeno u Profesionali gdje sam razvio veoma kompleksan informacion-mjerni sistem za elektronske i elektromehaničke komponente. Osnova svega je bio identifikacioni broj za robu, ident, kako smo ga mi u Profesionali zvali i koji je, zbog neprofesionalnog i neodgovornog pristupa pri njegovom kreiranju, stvarao mnoge probleme u poslovanju preduzeća.

Vlasnik Adria Impexa je bio izuzetno zadovoljan programskim rješenjima, posebno onima koje mu je omogućavalo da kupcima odmah ispostavi fakturu roba sa svim potrebnim podacima kako bi robu mogli odmah podići iz skladišta, uz automatsko ažuriranje količinskog stanja.

Iako su se ratni oblaci već nadvili nad Bosnom, posao se širio i ja sam pravio planove za zapošljavanje novih radnika, programera, naivno vjerujući da će pamet prevladati. Čak i onda, kada sam nekoliko puta nedeljno morao odlaziti u Adria Impex da vršim izmjene na programu zbog galopirajuće inflacije (morao sam mijenjati izglede ekrana za unos i prikaz podataka, te štampanih izvještaja jer su cifre vrtoglavo rasle), mislio sam da do rata neće doći, da naše bivše radne kolege, poznanici i prijatelji koji su odabrali nacionalizam umjesto bratstva i jedinstva, nisu baš toliko u njemu ogrezli i da neće žrtvovati sve, pa i mir, da ostvare svoje ciljeve.  

Ali, prevario sam se. Dok su oni uživali u privilegijama koje su išle uz nove pozicije (velike plate, poseban tretman, kasnije, useljenja u veće stanove protjeranih), i medijskom eksponiranju (intervjui u novinama, izjave za radio Banja Luku, nastupi na lokalnoj televiziji gdje su davali pogrde izjave o onim drugima, kojima sam i sam pripadao), ja sam morao spakovati kofere i dobrovoljno napustiti grad u kojem sam rođen i u kojem sam proveo sav svoj život.  Ident je prestao s radom  kao i većina firmi čiji su vlasnici bili nepodobni (Adria Impex nije, jer je vlasnik bio njihov), a gradom su zavladali podobni, koristeći rat da se obogate. Danas su to tkz tajkuni, ratni profiteri koji su stekli ogromna bogatstva, za mnoge od nas nezamisliva. A sve su im omogućili oni koji su promijenili dresove, praveći se (istina, samo u početku, dok nisu potpuno preuzeli vlast u gradu), da je to sasvim normalno, da su se samo prilagodili novim demokratskim vremenima.

Meni je, i pored svega što se desilo, bilo drago kada sam ugledao oglas koji sam kreirao i koji je Glas  objavljivao svake subote. Dio je to moga života kojeg ću se uvijek rado sjećati i kojeg mi niko ne može oteti, makar sam firmu na kraju morao ostaviti i sve napustiti. Čak su mi i nove vlasti otele novac koji sam uplaćivao u penzioni fond za vrijeme dok je Ident poslovao (u ono doba se nije moglo raditi na crno i Ident je redovito, svakog mjeseca, uplaćivao doprinose u penzioni i zdravstvei fond za sve zaposlene), nastavljajući politiku koju su započeli oni koji su početkom devedesetih promijenili dresove. Dokaz je to da se u glavama onih koji vladaju u našem gradu, a i u glavama mnogih koji su novu politiku prihvatili, ništa nije promijenilo od vremena kada je demokratija stigla u naše krajeve. Samo sada, za razliku od onih vremena kada smo morali ostavljati sve i odlaziti u nepoznato, dobrovoljno odlaze mnogi, posebno mladi, jer u gradu nema posla a i ono malo što ga ima je slabo plaćeno. Ono što je oteto od protjeranih Banjalučana je davno potrošeno a interes vlasnika novih firni je da se što brže obogate, a to podrazumijeva male plate ili rad na crno.

Srećom, već odavno sam daleko i tamošnja situacija više nema uticaja na moju sudbinu. Oglas za  Ident me je samo za trenutak vratio u neka davna vremena koja su mnogima ostala u sjećanju, i po dobru, a više po zlu, koja ne bi trebala zaboraviti.

Labels:

4 Comments:

Blogger Saima said...

Brlon vrijedan dokument, vrlo istinit i doživljen početak rata. Ovo sve na ovo kod mene vraća sjećanja na odlazak komsija. Prijatelja, radnih kolega iz Sarajeva sigurni da odlaze samo na sedam dana i vraćaju se svoje stanove. Samo nisu znali da će se vraćati u pola Mostara i pola Sarajeva i da su to dogovorili “ pobjednici prvih demokratskih izbora” . Bosna će biti podjeljenija uKaradzordjevu samo je bitno riješiti se nepodobnih , mjesanih i uspješnih
Sada se kuša ta kasa na svim rostorims bivše Juge na razne načine.
Pozdrav svima od Saima iz Šibenika i Zlatka i Frane sa svojim porodicama

Sunday, 28 July, 2019  
Anonymous sega said...

Moj Co, ovim prilogom si me vratio u najljepsa vremena moga radnog ¨vijeka¨ (ukupno). U to vrijeme smo po preporuci ili savjetu naseg bivseg direktora Slobodana Vidovica, Kata Pehar i ja poceli ¨privatnu avanturu¨. Prvih par mjeseci smo radili danonocno ali ostalo je ono ..... sve mozemo, kada hocemo. Sa Katom Pehar sam radio i u Zavodu za ekonomiku, dobro, dobro smo se poznavali !! Iako je Zavod napustila, moj razgovor s njom, da radimo zajedno, za sebe ..... trajao je par minuta ! Odluka je pala, u istih 5 minuta kroz salo smo rekli da ce se firma zvati INFOKONT, isti dan poslijepodne bili smo kod tebe, narucili dva PC-a i jedan stampac (za pocetak). Tvoj IDENT je bio nasa prva stranka za koju smo poceli raditi. U roku par dana sklopili smo ugovore sa jos 13 firmi. Slucajno sam nasao jedan papiric gdije stoje nazivi svih : 1. IDENT, 2. Bosvel, 3. Compex, 4. Robna kuca TRIGLAV (kasnije KASTEL), 5. Inter, 6. AC-Bosna, 7. ISKRA, 8. JUGOTEHNIKA (gdije je bio Slobodan Vidovic, nas bivsi direktor), 9. TERMIK, 10. KASTRA, 11. Astorija, 12. ELIOS, 13. Derma, 14. Autospektar. Igra je slucaja, a sada znam da su mi te dvije godine rada, ukljucujuci ukupan rad sa Katom Pehar (i u Zavodu za ekonomiku)..... bile ¨pripreme ¨ za rad ovdije u Holandiji. Radeci ovdije i praveci poredjenja iz tog vremena, mogu reci da uopste nismo mnogo kasnili za s razvojem ovdije (pisem samo o transformaciji knjigovodstveno-finansijskih poslova i razvoju softwera u tom segmentu incl. PC-e). Sada, kada je moj radni vijek zavrsen, ponosan sam na sve vas (i nas .... haha...ha) a upoznavsi ovdije mnoge na polju investicija i knjigovodstva, mogu slobodno napisati da je moj veliki drugar, Kata Pehar (za mene) bila i ostala na prvom mjestu .... kao EXPERT za sve navedeno. Svaka joj cast, prosle sedmice sam dobio poruku od nje, postala je baka, pa se sprema za penziju da uziva sa unukom !! Toliko, malo moga sijecanja na IDENT i INFOKONT. Pozdrav tebi, tvojima i svim blogerima !!!!!! Uzdravlje !! sega

Monday, 29 July, 2019  
Blogger co said...

Kako već duže vremena ne dobijam email kada neko pošalje komentar na priloge, nego se moram logirati na blog i provjeriti da li ima novih komentara, Segin komentar je ostao neobjavljen dva dana. U istom periodu sam proveo dosta vremena rješavajući probleme s Quick Books-om, aplikacijom za vođenje knjigovodstva koji koristim za vođenje poslovanja kćerkine firme, nisam išao na blog pa tako nisam znao da se Sega javio. Nadam se da ću ubuduće biti ažurniji i da se propusti ove prirode neće ponavljati.

A Segin komentar me ponovo podsjeti na vremena kada smo svi bili puni entuzijazma i davali sve od sebe da posao obavimo kvalitetno, na vrijeme i na zadovoljstvo naših kupaca-korisnika.

Poslom Infokonta sam bio izuzetno zadovoljan. Obavljan je na najprofesionalniji način, kakav, čini mi se, ni ranije, a ni ovdje gdje sam sada, nisam sreo. Sega je redovito dolazio po poslovnu dokumentaciju, Kata i on su obrađivali informacije uz pomoć kompjutera, generirali potrebne formulare, Sega je nosio uplatnice za plate i poreze u SDK i ja se nisam morao ni o čemu brinuti. Kada sam nakon godinu dana imao kontrolu poslovanja firme, sve je prošlo bez ikakvih problema jer je sve rađeno po zakonu, profesionalno. I ko zna kako bi to sve završilo da idioti ne iziđoše iz ljuštura u kojima su se godinama skrivali. Kata završi u Rijeci, Sega u Nizozemskoj, a ja u USA. Na naše zadovoljstvo, a na muku idiota, svako od nas je našao svoje mjesto pod suncem u novim domovinama u kojima se pošten rad, znanje i iskustvo cijeni. Idioti nas nisu uspjeli uništiti, čak naprotiv.

Wednesday, 31 July, 2019  
Blogger co said...

Čitam danas u „Nezavisnim“ kako predsjednik vlade manjeg blentiteta priča o potrebi povećanja plaća zaposlenima jer se ne može živjeti od 500KM i kako se moraju stvoriti uvjeti da mladost ne odlazi trbuhom za kruhom. Predpostavljam da se to odnosi na one zaposlene u tkz realnom sektoru, a to su oni koji nisu na budžetu, tj, ne žive na grbači naroda. Izgleda da se nacionalizam stvarno ne može namazati na kruh kako ja to često znam reči. A mnogi su mislili da može. Jedino je bilo važno da nas otjeraju pa da riješe sve životne probleme. Ali život, očigledno, nije tako jednostavan, kako su neki mislili. Po njihovoj logici, mi smo bili ti zbog kojih oni nisu mogli napredovati, zbog kojih su bili obespravljeni, trebalo je da se svako okrene svome, kako reče Goga, mlada inžinjerka iz Prostorne, i sve će u životu biti potaman. Ali, realnost je nešto sasvim drugo.

Volio bih da mi neko od tih sada objasni kako je moguće da sadašnje gazde iskorištavaju radnike? Pa zaboga, sada su svi svoji. Nema nas da tu idilu remetimo. Zašto neko mora donositi zakone kako bi se plaće povećale? Gazde bi trebale, ako žele da zaštite svoje, da odriješe kesu, a ne da gledaju svoje interese. Pa zar mnogi nisu izginuli i ostali bogalji da se izbore za ovo što sada imaju. Gdje je tu pravda? Zaista nije u redu da mladi moraju odlaziti u svijet sada kada je postignuto sve ono za što su se njihovi stariji borili!

A sjećam se kako je to bilo s Identom. Napustio sam Profesionalu a ništa mi nije bilo garantirano. Jedino mi je poslovni partner obećao (i obećanje održao), da će mi plaćati istu plaću koju sam imao u Profesionali, dok firma ne stane na noge. A to se desilo brzo. Prvo sam zaposlio sekretaricu kako bi neko bio u firmi da odgovara na telefonske pozive kada sam ja „na terenu“. Onda sam zaposlio mladog inžinjera, pametnog i poštenog momka, koji po završetku fakulteta nije mogao naći posao. Nakon njega sam zaposlio tehničara iz mog odjeljenja iz Profesionale da za mene radi u slobodnom vremenu, jer je bio odličan programer.

Kada su počela otpuštanja iz firmi, kod mene su posao našla još dvojica inžinjera: jedan kao programer, a drugi kao serviser računarske opremu koju sam sve više prodavao. Posao se širio i već sam počeo praviti planove kako firmu proširiti. Dobio sam kredit od banke za proširenje poslovanja. Odlučio sam da potkrovlje u kojem sam nekada stanovao iskoristim kao prostor za programere. Budućnost je, činilo se, bila svijetla.

Ali, braća nacionalisti su imali druge planove. Usta su im bila puna nacije i jednonacionalne države u kojoj će biti samo oni, u kojoj će teći med i mlijeko, samo se treba za nju izboriti.

I izboriše se, istina ne oni glavni, jer su svoje guzice čuvali na sigurnom dok je obična raja, i ona zadojena nacionalizmom, a i ona koju su na silu mobilizirali, izginu za ono što danas imaju. A to je nada da će ih Njemačka primiti kao radnu snagu jer u svojoj „državi“ za njih posla nema. Međutim, većina bi ih i danas ponovo otišla u rat kada bi ih njihove vođe pozvale. Nacionlizam je teška bolest od koje lijek još nije pronađen. Ubijeđen sam da će se prije pronaći lijek protv raka nego protiv nacionalizma, jer se u njega ulaže puno više. Svjedoci smo toga svakodnevno ako pratimo o čemu se u starom kraju piše i govori.

Friday, 02 August, 2019  

Post a Comment

<< Home