SLIKE I DOGADJAJI

Ovaj blog je posvecen svim bivsim i sadasnjim gradjanima Banjaluke, onima koji nisu uprljali svoj obraz i koji svakome mogu pogledati u oci. Prilozi i slike su objavljivani bez nekog posebnog reda, pravila i vaznosti, s namjerom da uspostave pokidane ili ostvare nove veza i prijateljstva. Svi oni dobronamjerni kojima je Banjaluka u srcu su dobrodosli da posalju svoje priloge ili komentare.

My Photo
Name:
Location: United States

Saturday, August 16, 2008

Dva prijatelja

Iako nas je rat rastjerao na sve strane, stara prijateljstva se odrzavaju koliko god je to moguce. Za one ‘mladje’ (tu ubrajam sebe i svoju generaciju) i nije tako neubicajeno da se posjecujemo makar bili udaljeni hiljadama kilometara, ali ni oni ‘malo stariji’ se ne daju. Cini mi se da su neki od njih duhom mladji od mnogih iz mladje generacije i da mogu svima sluziti za primjer.

Cika Kusmo i dida Dane su stari prijatelji, jos tamo negdje od iza 2. svjetskog rata i to prijateljstvo odrzavaju i dan danas. Mada ih je rat odveo na dva kontinenta, ove godine su se sreli dva puta: prvi put u Norveskoj, prilikom dida Danine posjete Kusmicima (o tome sam pripremio kratak prilog koji ce ici za par dana), a drugi put u Banjaluci, tamo gdje se stara Banjalucka raja srece tokom posjete starom kraju. Stariji Kusmici gotovo redovito posjecuju Banjaluku tokom ljeta a kako se ove godine u isto vrijeme i dida Dane zatekao u starom kraju, bila je to prilika da se njih dvojica nadju u basti ispred hotela Palas, kao sto su to nekada znali raditi u neka druga vremena. Cujem da su se sastajali svakog dana, predvece, kada malo odmore poslije rucka. Tako je i nastao ovaj snimak (istina ne bas najostriji), dvojice starih prijatelja (dida Dani je 83 a cika Kusmi 90) sada radvojenih hiljadama kilometara ali nikada toliko daleko da se ne bi mogli ponovo naci na casici razgovora. A poznavajuci ih obojicu, siguran sam da im je ovo druzenje pomoglo da, sto neki kazu, napune baterije za neke nove susrete.

Labels: , ,

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Veoma mi je drago da je moj omiljeni nastavnik M.Kusmic ziv i zdrav.Predavao mi je matematiku od 1956.do 1958.god.Bio je primjeran pedagog i super metodicar.
Zelim mu sve najbolje.
T.Ibrahim
"IBRICA"

Saturday, 16 August, 2008  
Anonymous Anonymous said...

zahvaljujem Co-u na ovih par zadnjih priloga.
Ovaj o nasim "veteranima" je vrijedan paznje.
Dva prijatelja nas uce da se dostojanstvo mora i moze sacuvati bez obzira koliko nas teski uslovi zivota iskusavaju. Sto je bilo jucer to je proslost, sta ce biti sutra ne znamo, ostalo nam je da zivimo danasnje trenutke sto bolje znamo i umijemo.
puno pozdrava od Dubravke Kusmic

Monday, 18 August, 2008  

Post a Comment

<< Home